Cea mai mare catastrofa in spatiu


Este vorba despre cea mai mare si mai violenta catastrofa cosmica fotografiata vreodata de om, iar proba celor intamplate este o puternica raza gamma pe care “ochiul” satelitului Fermi de la NASA a reusit s-o detecteze.

O violenta explozie, cauzata de colapsul unei stele de cinci ori mai mare decat Soarele a generat cea mai luminoasa raza de fotoni gamma (Gamma Ray Burst) observata de om pana in prezent. Identificata de satelitul Fermi de la NASA pe 16 septembre 2008, raza denumita GRB 080916C a fost emisa de o galaxie aflata la o distanta de 12 miliarde de ani lumina de Pamant.
Potrivit cercetatorilor, derivata dintr-un colaps al materiei de o extraordinara violenta (cel mai intens inregistrat vreodata), raza gamma ar fi generat o gaura neagra al carei ecou s-a propagat cu o rapiditate iesita din comun. “Viteza atinsa de plasma la temperatura extrem de inalta este comparabila cu cea care va fi atinsa de particule in interiorul super-acceleratorului de la Cern din Geneva”, a comentat Ronaldo Bellazzini, responsabil cu experimentul Fermi la Institutul national de Fizica Nucleara din Italia.
Catastrofa a fost inregistrata de doua instrumente: GMB, Gamma Ray Burst Monitor al americanilor a strans mai intai fotonii radiatiei X; apoi LAT, Large Area Telescope al italienilor, fotonii radiatiei gamma. Intre cele doua a existat o intarziere de cinci secunde, o perioada de timp semnificativa pentru descrierea proceselor survenite la moartea unei stele.

Sursa: Galileo

Reclame

Posted on 19/10/2009, in RoInfo - Univers. Bookmark the permalink. 5 comentarii.

 1. Fascinant universul. Mereu ne aduce aminte cat de MICI suntem ! 🙂

 2. Fascinant …. ai dreptate Florin suntem foarte mici !!
  Poza este super !!

 3. tibystefanescu

  chair suntem mici in fata universului…..

 4. happynessplanet

  woow! e incredibil

 5. interesant subiectu tineo tot asa roinfo…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame