Aplicatii utile portabile pe USB


Aşa-numitele aplicaţii portabile se dovedesc de mare folos într-o serie întreagă de situaţii. Fie că trebuie să lucrezi pe un calculator şi nu poţi sau nu vrei să te apuci să instalezi programele de care ai nevoie, fie vrei să le ai pregătite pentru situaţii critice, aplicaţiile portabile te însoţesc şi te slujesc credincioase atunci când apelezi la ele.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenii, aplicaţiile portabile sunt programe care pot fi folosite de pe orice dispozitiv portabil sau nu, inclusiv de pe un stick USB.

Judecând după numărul de download-uri şi popularitatea relativă am ales 5 programe suficient de reprezentative

Pentru Internet

Strictul necesar de aplicaţii pentru Internet este reprezentat de un browser, un client de mail şi un messenger. Browser-ul şi clientul de mail alese vin ambele de la Mozilla: Firefox şi Thunderbird.

Deşi sunt disponibile mai multe aplicaţii de IM portabile, la capitolul messenger am ales Pidgin Portable. Este client suficient de bun, oferind strictul necesar şi se conectează la mai multe reţele printre care Yahoo, MSN, ICQ şi AOL.

De Office

Pentru funcţii de office cea mai indicată este suita OpenOffice. Cel mai important rival al Microsoft Office include, printre altele, aplicaţii pentru procesarea textului şi calcul tabelar

Pentru că nu se ştie când ai nevoie să deschizi un document în format PDF, este binevenit şi un program care citeşte aceste fişiere. Foxit Reader este un program care nu consumă multe resurse şi se încarcă rapid.

Grafică şi multimedia

Pentru prelucrare grafică, pe stick-ul USB trebuie să-şi facă loc Gimp Portable. Gimp oferă funcţii avansate de prelucrare a imaginilor, mulţi comparându-l chiar cu Photoshop al celor de la Adobe.

Popularul player multimedia folosit în special pentru redarea filmelor, VLC, are şi o versiune portabilă. Funcţiile disponibile în aplicaţia standard se regăsesc şi varianta portabilă

Utilitare

Pentru că nu se ştie când dai de necuratul, e bine ca stick-ul tău să fie sfinţit de un antivirus. ClamWin este o soluţie portabilă care se laudă cu o rată de detecţie mare. Nu dispune de un modul protecţie permanent dar poate realiza scanări direct de pe stick.

Arhivarea respectiv dezarhivarea, precum şi inscripţionarea fişierelor pe discurile optice sunt alte operaţiuni uzuale destul de frecvente. Pentru job-ul de compresie/decompresie, candidatul ideal pare a fi 7-Zip portable. Pentru arderea CD-urilor şi DVD-urilor StarBurn Portable trebuie copiat pe stick-ul USB.

Acest gen de programe, în afară de avantajele evidente pe care le oferă, sunt şi gratuite. Aşadar nu te costă nimic să-ţi faci un stick USB pe care să pui programele de care consideri că ai nevoie

Firefox Portable
Thunderbird Portable
Pidgin Portable
OpenOffice Portable
Foxit Reader

Gimp Portable
VLC Portable
ClamWin Portable

7-Zip Portable
StarBurn Portable

Reclame

Posted on 16/03/2010, in RoInfo - PC. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame